urgenda

Bandenspanning

/

CO₂-uitstoot

Urgenda heeft samen met ruim 700 organisaties het 40puntenplan ontwikkeld. In dit plan staan 40 maatregelen als een handreiking aan het kabinet. Deze maatregelen laten zien dat het kan om 25% CO₂ te reduceren voor eind 2020. Alle maatregelen samen zijn uiteindelijk goed voor een vermindering van 10 tot 15 megaton CO₂-eq.

Update februari 2020
Samen met ruim 800 organisaties heeft Urgenda het 40puntenplan uitgebreid tot een 54puntenplan.

Update 20 december 2019
”Hoge Raad houdt Urgenda-vonnis in stand: kabinet moet uitstoot terugdringen.”

40 Puntenplan Urgenda
24 juni was het 4 jaar na het winnen van de Klimaatzaak in Den Haag. Op deze dag presenteerde Urgenda samen met ruim 700 organisaties het 40puntenplan en overhandigde dit aan het kabinet. In dit plan staan 40 maatregelen als een handreiking aan het kabinet. Deze maatregelen laten namelijk zien dat het kan om 25% CO₂ te reduceren voor eind 2020. Alle maatregelen samen zijn uiteindelijk goed voor een vermindering van 10 tot 15 megaton CO₂-eq.

De overheid moet in 2020 25% CO₂ reduceren ten opzichte van 1990. Zo moet Nederland namelijk voldoen aan de uitspraak van de Rechtbank en het Gerechtshof Den Haag in de Klimaatzaak. De overheid stelt in februari 2018 op basis van cijfers van het PBL dat er maatregelen genomen moeten worden om ongeveer 9 megaton extra reductie van CO₂-uitstoot te realiseren.

Bekijk hier alle informatie over het verloop van de rechtzaak.

Presentatie 40puntenplan
De presentatie van de maatregelen vond plaats in Diligentia in Den Haag. Organisaties achter de maatregelen kregen de kans zichzelf te presenteren en de urgentie van de maatregelen toe te lichten. Band op Spanning was aanwezig met een werkende Slimme Bandenpomp om bezoekers direct de mogelijkheid te geven zelf te ervaren hoe gemakkelijk de pomp te gebruiken is.

Maatregel 27: Banden op Spanning
Om de overheid te helpen én te stimuleren 25% CO₂ te reduceren voor eind 2020 staan er allerlei maatregelen in het 40puntenplan. Deze punten variëren van grote en kostbare maatregelen tot simpele maatregelen die gemakkelijk en snel te realiseren zijn. Een van die maatregelen, nummer 27, is het op de juiste spanning brengen van de banden.

Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, over de Slimme Bandenpomp van Band op Spanning: “Een andere maatregel voorziet in een nieuwe bandenpomp, die werkt op zonnepanelen. Met het apparaat kunnen burgers de banden van hun auto op spanning brengen. Als de helft van de automobilisten elke twee maanden hun banden juist gaat oppompen, bespaart dit per jaar 0,2 megaton aan CO₂–uitstoot. De apparaten worden onder meer bij supermarkten geplaatst.”

Rich text image

Kom ook in actie en sluit aan bij de partijen die de maatregel al steunen!
Als de helft van de automobilisten elke twee maanden hun banden correct gaat oppompen, bespaart dit per jaar 0,2 Mton CO₂. Het bespaart ook nog 100 euro per jaar per auto (oftewel in totaal 400 miljoen euro!). Door 2.500 Slimme Bandenpompen te plaatsen bij bijvoorbeeld bedrijven, benzinestations en supermarkten zullen automobilisten beter en vaker hun banden op spanning brengen. Heeft uw bedrijf of organisatie een parkeerterrein waar veel autobezoekers komen? Wilt u daar ook graag een Slimme Bandenpomp plaatsen? Sluit u dan aan bij alle organisaties die de maatregel al steunen. Samen realiseren wij de plaatsing van de Slimme Bandenpomp.

Rich text image

Ilse

/

06/10/2023